martes, 27 de enero de 2009

EL TAJ MAHAL I FATEHPUR SIKRI

Dia de la Republica a una escola, tots ben colocadets.

Ambientillo als carrers d'Agra

Altra visio del Taj
"Muslims" orant

L'elefanta tambe va de compres

L'amo de 95 anyets

Els Thalis de cal amo


No cal dir que es, tipical postcard









Xarradeta en Fathepur Sikri


Fathepur

Un "tempo" de la peli Mad Max, al fons la disco mobil

La porta mes gran d'Asia, 54 m.


Ja hem llegit a la premsa que a Eivissa heu tingut uns dies de vent i talls d'electricitat. Si us serveix de consol aqui "es el pan nuestro de cada dia", pero unes espelmes sempre donen bon rotllet.
AGRA
A mig dia arribarem a Agra i ens instalarem a una guest house molt tranquila, amb un jardi molt polit on quasi podies oblidar que et trobaves a una gran ciutat. Despres d'un bon dinar i una bona becaeta merescuda passejarem per un bazar proper i ens foterem una immensa copa de gelat..mmmm.
Al dia seguent de bon matinet, a les 7 am, ja estavem davant el Taj Mahal per veure com anava canviant de color. Aquest palau, totalment simetric, va ser construit al S. XVII per Shah Jahan dedicat a la seva dona despres de morir de forma tragica (snif snif que romantic). Per construir-lo va fer venir mils d'artesans d'Orient i d'Europa. Uns anys despres, el seu fill el va empresonar al "Red Fort", lloc des d'on el vell destronat podia contemplar la seva obra. Hem constatat que es com a les postals, el que no sabiem es que ens haviem de descalsar per entrar i que el marbre estava congelat.
El "Red Fort" no ens va agradar tant, com sempre preferim perdre'ns pels carrerons , els mercat si parlar en hindinglish amb els autoctons.
FATHEPUR SIKRI
Arribarem pel mati despres de sols 1h 30 min de bus, tot un luxe. Aquest mini poble tambe te una gran ciutadella hindu, musulmana i jainista. Va ser fundada per Akbar (un dels fills de l'emperador que construi el Taj), que no tenia hereu i despres de consultar a un savi que vivia al cim de Sikri, va tindre tres fills. En agraiment va alsar la nova capital que 15 anys despres va ser abandonada per falta d'aigua per abastir la poblacio. Avui en dia, un petit poble ha crescut envoltant aquesta ciutadella aturada en el temps.
Aqui, com a Khajuraho, els nens tambe ens acosen amb "ALO PEN, ALO CHAMPU, ALO CHOCOLET, ALO RUPIS, ETC...". Nosaltres ja hem apres la paraula magica "chalo, chalo" ( ves a pasturar), perque de vegades la situacio es prou cansina, cada un es capas de dir-te "alo pen"unes 20 vegades seguides, i normalment van unint-se entre 5 o 10 nens alhora. Quan has esquivat uns quants, i gires la cantonada, torna a repetir-se el proces. Feu la multiplicacio.
Anem millorant, aquesta vegada ens hem allotjat en una guest house amb terrassa privada i amb vistes al camp. Tambe hem trobat un lloc on menjar un thali per 30 rupies (50 centims). Es el menjar que veis a la foto, una especie de menu a base d'arros, dos o tres verdures sempre spacy, llenties i chapati (pa) i de postre curd (iogurt directe de vaca).
El vell que surt a la foto era tot un personatge de 95 anys que controlava a tot quisqui, clients, familia, cuiner... i els donava ordres a tothom des del seu banc ple de mosques. A la foto surt tot serios perque era un presu i sols li quedava una dent, aixo si el tio menjava patates ondulades.
26 de gener: dia de la Republica.
Aquest dia com a bons mestres anarem a treballar...uns xavalets indis ens portaren tot orgullosos per diverses escoles on celebren aquest dia amb balls, poesies, teatre... com a les festes del nostre cole pero a la hindu. Proximament us penjarem un video dels balls mes populars del moment.
Ah, i les galetes son uniques d'aquest poble. Ens portem reserves per si de cas...
Aquesta vegada les fotos no estan ordenades cronologicament, pero ja no hem tengut paciencia. Per cert, les fotos son obra dels dos (de la "dulhan" i el "dulha").
Una abrassada a tothom des de Jodhpur, kina calor...!!